PROPOLIS I MLEČ MEDICINSKA ČUDA IZ KOŠNICE

Dr Verica Milojković, specijalista opšte medicine, licencirani apiterapeut, predsednik Srpskog apiterapeutskog društva, predsednik komisije za apiterapiju SPOS-a i predsednik komisije za edukaciju iz apiterapije Međunarodnog udruženja apiterapeuta (IFA) preporučuje zapostavljene pčelinje proizvode

Dr Verica MilojkovićNe postoji cenjeni apiterapeut u svetu da nije čuo za dr Vericu Milojković. U svojoj dugogodišnjoj praksi predstavljala je radove na značajnim skupovima iz apiterapije i njeno znanje iz ove oblasti priznato je širom sveta. Koga god smo od evropskih apierapeuta pozvali za razgovor, uputio je opasku: äŠta ćemo vam mi kad imate dr Vericu Milojković.ô Zato smo je pozvali na razgovor i ona je pristala da za čitaoce Lekovitog meda otkrije male i velike tajne apiterapije i pčelinje proizvode sa kojima ima najbolja iskustva.
- Na osnovu 25-godišnjeg iskustva u bavljenju apiterapijom mogu da kažem da su propolis i matični mleč zapostavljeni, kako u profilaksi, tako i u terapiji. Nedovoljno je informacija ľ više je reklama za pčelinje proizvode nego pravih informacija. Javnosti se plasira preventivno korišćenje meda, ali i matični mleč i propolis deo su preventive.
Kod kojih zdravstvenih smetnji najčešće preporučujute propolis?
- Propolis je najdragoceniji pčelinji proizvod koji se smatra antibiotikom 21. veka. Predstavlja prvu liniju odbrane u borbi protiv svih vrsta mikroorganizama, bakterija, virusa, gljivica i parazita. Propolis jača odbrambenu sposobnost organizma i imunitet. Antioksidantno dejstvo propolisa omogućava vezivanje slobodnih radikala u organizmuái na taj način usporava se proces starenja ćelija. Savetuje se njegovo korišćenje kod: akutne i hronične infekcije organa za disanje, bolesti organa za varenje, infekcije mokraćnih puteva, prostate, malokrvnosti, povišenog krvnog pritiska, za regulaciju nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi. Kod šlogova podiže antioksidacijsku odbranu i bolju ishranu moždanog tkiva. Kod kožnih promena (ekcemi, psorijaza, gnojne rane koje teško zarastaju) pomaže epitelizaciju tkiva trideset puta brže od poznatih sredstava. Propolis deluje protiv stvaranja ugrušaka, odnosno začepljenja u krvnim sudovima (antiagregaciono svojstvo), rendgenskog zračenja, takođe deluje antikancerogeno.
Kod kojih stanja se, po Vašem iskustvu, pokazao kao posebno efikasan?
- U svom dugogodišnjem radu u apiterapiji mogu da kažem propolis je bio izuzetno efikasan kod respiratornih infekcija, bolesti organa za varenje, infekcija mokraćnih puteva, aftoznih promena u usnoj duplji. Izuzetnim se pokazao u lečenju kožnih promena i dermatita, posebno psorijaze i rana koje teško zarastaju. Poznato je njegovo analgetsko dejstvo.
Za povećanje otpornosti organizma savetujem da se u čaši mlake vode rastvori kafena kašika meda i doda 15 do 20 kapi 20% alkoholnog ekstrakta propolisa. Pije se dva puta dnevno pre obroka u zimskim mesecima, ili jedanput dnevno preko godine, pola sata pre doručka.
Koje tegobe ublažava mleč?
- Mleč se smatra vrhuncem prirodne biosinteze zbog kombinacije supstanci koje se nalaze u njemu. Sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje organizma. Deluje na nivou ćelije kao moćan antioksidans i regenerator. Mnogobrojne kliničke studije pokazale su da mleč regeneriše ćelije endokrinog dela pankreasa i parenhim jetre regulišući odnos albumina i globulina koji je važan u lečenju oboljenja jetre. Moćno je preventivno sredstvo protiv virusa herpesa, Epštajn-Bar, koksaki i virusa hepatitisa. Lipidna frakcija 10-HDA ima antitumorsku aktivnost ľ zaustavlja razvoj tumora i umnožavanje tumorskih ćelija. Autori tvrde da mleč utiče povoljno kod malignih obolenja: leukemije, limfosarkoma, karcinoma erliha, adenokarcinoma. Pomaže obolelima od pomenutih tumora da lakše i sa što manje nuspojava izdrže hemoterapiju.
Kako mleč deluje kod kardiovaskularnih oboljenja?
- Mleč reguliše krvni pritisak, kako visok tako i nizak, širi koronarne krvne sudove i popravlja ishranu srčanog mišića. Snižava ukupne lipide u serumu za 10%, a nivo holesterola za 14% i normalizuje LDL/HDL ľ ako se koristi najmanje tri meseca u dozi od 50 do 100 mg. Normalizuje metabolizam masti i zaustavlja proces ateroskleroze.
Isto tako, kod 75 posto pacijenata sa bronhijalnom astmom uočen je pozitivan učinak izražen u smanjenom broju napada i znatnom poboljšanju plućne funkcije. Primenjen kod artritisa smanjuje bol za 53% i povećava pokretljivost zglobova, što se pripisuje visokoj koncentraciji pantotenske kiseline.
U kojim kombinacijama mleč i propolis daju najbolje rezultate?
-
Ne savetujem kombinacije mleča i propolisa, i jedan i drugi proizvod koriste se izolovano, ako želimo maksimalan efekat.
Propolis se može kombinovati sa medom ili polenom. Mleč se koristi isključivo pod jezik ľ sublingvalno, ili u kapsulama koje su acido-rezistentne.
Da li pčelinji proizvodi, naročito med, pojačavaju ili ublažavaju dejstvo nekih lekova i kojih?
- Pravilo je u medicini da se nikada ne uzimaju dva leka zajedno ili dva prirodna proizvoda ako njihovo dejstvo nije dovoljno ispitano. Da li lekovi korišćeni sa pčelinjim proizvodima deluju sinergijski ili antagonijski potrebno je naučno dokazati. Ono što se zna jeste da uz antibiotik koji vam propiše lekar možete koristiti propolis jer je dokazan sinergijski efekat ľ potencira se dejstvo antibiotika i štiti sluzokoža digestivnog trakta.
Kod hroničnih bolesnika, uz standardnu terapiju, možete koristiti i pčelinje proizvode ali sa pauzom. Zbog toga apiterapija je komplementarna naučna disciplina i dopunjuje klasičnu medicinu. Naglasila bih da osobe koje redovno koriste Cardiopirin, a imaju osetljiv želudac, mogu koristiti propolis jer ima antiagregaciono svojstvo ľ sprečava zgrušavanje krvi, što je dokazano uáVelikoj Britaniji preápetnaest godina.
Kod osoba na antiagregacionoj terapiji treba biti oprezan, treba koristiti ili jedno ili drugo. Pacijenti koji su na terapiji pčelinjim otrovom obavezno svakog jutra nakon tretmana treba da obave laboratorijsku kontrolu urina. Na osnovu dobijenih nalaza odlučuje se o nastavku terapije.

M.R.


Tagovi: Dr Verica Milojković, licencirani apiterapeut, Srpsko apiterapeutsko društvo, lekoviti med


Povezane vesti

POLENOV PRAH SA KISELIM MLEKOM EFIKASNA POMOĆ KOD UVEĆANE PROSTATE

Dr Aleksandra Stojmenov, specijalista opšte medicine i licencirani apiterapeut, predlaže tretmane pčelinjim proizvodima

REKA OD 40 TONA MEDA GODIŠNJE

Preko hiljadu košnica Zoranu Radosavljeviću iz Svrljiga omogućilo je da sve pčelinje proizvode sakuplja  u velikim količinama, uz dokazan kvalitet 

MED OD HELJDE SPUŠTA PRITISAK I ŠTITI KRVNE SUDOVE

Poznati pčelari Srbije: Đoko Zečević, pčelar sa Zlatara, otkriva koje vrste meda mogu da pomognu kod određenih oboljenja 

Propolisov eliksir za dug život

Najpoznatiji apiterapeuti sveta. PROFESOR ALEKSEJ SINJAKOV vec 40 godina izucava tajne pcelinjih proizvoda i pronalazi formule za efikasne preparate

KOŠNICE NA KROVOVIMA MENHETNA

Endru Kote, pčelar iz Njujorka, profesor engleskog i španskog jezika i majstor borilačkih veština, gajenje pčela podigao je na viši nivo

ČUVAJTE SE MEDA IZ SUPERMARKETA

Dr Dušanka Milojković Opsenica, profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu i član Međunarodne komisije za med, ističe da je srpski med, kada je autentičan, vrhunskog kvaliteta, ali da je domaće tržište preplavljeno falsifikatima 

Evropski, brazilski i kubanski propolis podjednako lekoviti

Dr Vasja Bankova, šef laboratorije Instituta za organsku hemiju i Centra za fitohemiju Bugarske akademije nauka

NE POČINJEM DAN BEZ KAŠIČICE MEDA

Vladimir Putin, predsednik Rusije, veliki je ljubitelj pčelinjih proizvoda 

MLEČ SA PIJACE NIJE LEK, NEGO OTROV

Moj stav: Aleksandar Bikar, pčelar i apiterapeut iz Sremskih Karlovaca 

Časopis 12 - SADRŽAJ

4. Zanimljivosti
8. Apiklinika Lekovitog meda: Dr Verica Milojković, specijalista opšte medicine, licencirani apiterapeut
PROPOLIS I MLEČ - MEDICINSKA ČUDA IZ KOŠNICE
9. Matični mleč u medu: svi organi 
u ravnoteži
10. Ublažite alergije i prolećni umor
11. Pravi saveti u pravo vreme
12.  Apiterapija smanjuje krvni pritisak 
13. Biljne tinkture sa medom
14. Stop bolu u zglobovima
16.  Kiselost meda sprečava ešerihiju
17. Za svedočanstvo puno petica
18. Uspešni pčelari Srbije:  Jelena Nikolić, doktor veterinarske medicine
KOŠNICA JE FABRIKA SA MNOGO VREDNIH RADNIKA
20. Med od cveta manuke 100% uništava 250 vrsta bakterija 
26. Novi Zeland -  zemlja manuke 
i dugog belog oblaka
29. Zubi bez karijesa
30. Slavina za med
31. 10 dobrih efekata magične aronije
32. Kapi propolisa, borci protiv upala
34.  Majkl Lijung gaji pčele na tradicionalan kineski način, bez zaštitne odeće
NA KROVOVIMA VIŠEMILIONSKOG HONGKONGA
36. Vrhunska stimulacija imuniteta
39. Sladak život bez strija i celulita
40. Med za savršen ten 
42. Budite preplanule i negovane celo leto
43. Za 4 meseca 6 kg manje
44. Ulje propolisa ubija bakterije
45. Za kožu gladnu kao vuk
48. Medeni recepti za prave sladokusce
50. Masoni i pčele

Biljni centar

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radni dan 8h-20h,
  subota 9h-15h
  nedelja 9h-13h
 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radni dan 8h-20h
 • subota 9h-15h

Naručivanje telefonom i na:

011/242-09-55, 011/242-09-86,

011/328-54-38, 011/328-54-39.

e-mail info@magicnobilje.com,
(ime proizvoda, količina i lični podaci).

Naručivanje iz inostranstva

na brojeve telefona
+381-11-328-54-39
+381-11-328-35-07;
+381-11-245-07-82;
ili pošaljite mejl na info@magicnobilje.com

BILJNI CENTAR FACEBOOK

© 2013 by Lekoviti med | Sva prava zadržana.